Syksyn paras kasvispiirakka: punajuurikranssi

Kirjoittelin teille hiljattain omenavoista, jonka resepti on uusimmasta Glorian ruoka & viini – lehdestä. Kyseisessä vegenumerossa oli paljon ihania reseptejä, joista seuraavaksi tein maailman parhaan kasvispiirakan eli punajuurikranssin. Tämä oli tai-vaal-lis-ta! Kannattaa käydä äkkiä nappaamassa tuo lehti kotiin vielä kun sitä saa, uusi numero ilmestyy 6.10.!

PUNAJUURIKRANSSI (Glorian ruoka & viini 6/2016, s. 39)

Jogurtti-voitaikina:

4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 dl turkkilaista jogurttia
75 g voita

Täytteet:

5-6 keskikokoista punajuurta
oliiviöljyä
suolaa
tuoretta tai kuivattua timjamia
kuivattua oreganoa
2 punasipulia
3 dl baby/salaattipinaattia
170 g Aurajuustoa (koko pala)
120 g smetanaa

Lisäksi:

kanamunaa voiteluun
(unikonsiemeniä)

img_9202

Paahda ensin punajuuret. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese punajuuret ja kuori ne halutessasi – itse en koskaan jaksa. Viipaloi punajuuret leivinpaperin päälle uunipellille ja valuta päälle öljy. Ripottele mausteeksi suolaa ja halutessasi timjamia ja oreganoa. Jälkimmäinen on aika kiva maku yhdistettynä punajuureen, mutta yleensä menen pelkällä suolalla :) Paahda uunissa noin 25 minuuttia, kunnes punajuuret ovat juuri ja juuri kypsiä – napakoita, sanoisin :)

Tee sitten jogurtti-voitaikina. Se on tosi helppo ja nopea tehdä ja lisäksi todella hyvänmakuinen! En ole tällaista ennen tehnyt, mutta tämä jää varmasti vakkarikseni tulevaisuudessa, kun leivon suolaisia piiraita tai pasteijoita. Taikina valmistetaan mittaamalla jauhot ja suola kulhoon. Sen jälkeen siihen lisätään jogurtti ja pehmeä voi. Sekoita tasaiseksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Kuori ja viipaloi sillä välin punasipulit ohuiksi renkaiksi. Huuhdo ja valuta pinaatti.

Sekoita murennettu Aurajuusto ja smetana keskenään (ah, niin hyvää!)

img_9203

Kauli taikina jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan noin 35cm pyöreäksi levyksi. Siisti reunat taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Itse kaulin taikinan jo valmiiksi leivinpaperin päälle, jolloin se on helppo siirtää pellille.

Leikka levyn keskelle neljä ristikkäistä viiltoa (ylhäällä oleva kuva). Levitä sinihomejuustotahna levyn ulkoreunalle. Asettele tahnan päälle lomittain paahdettuja punajuuria, punasipulia ja pinaattia.

img_9204

Kun täytteet kiertävät koko levyn ympäri, käännä keskelle jääneet kolmion muotoiset siivekkeet täytteiden päälle (ylhäällä kuvassa). Nipistele kiinni reunaan.

Voitele taikinakohdat kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle unikonsiemeniä (itselläni ei ollut).

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes piirakka ruskistuu pinnastaan ja vaikuttaa myös pohjastaan kypsältä.

img_9206

Leikkaa paloiksi ja koita olla ahmimatta kerralla kaikkea ;P Vaikeaa!

5 vastausta artikkeliin “Syksyn paras kasvispiirakka: punajuurikranssi”

Jätä kommentti