Syksyn herkku: omenavoi

Glorian ruoka & viini on mun ihan ehdoton lempilehteni, hands down. Uuden numeron tulemista odotan kuin kuuta nousevaa ja sen päivän ilta on suorastaan pyhitetty lehden lukemiselle. Silloin suljetaan puhelimet ja linnoittaudutaan sohvalle :D

Viimeisin numero oli vege-aiheinen ja löysin sieltä taas monta reseptiä, jotka menevät kokeiluun. Yksi niistä oli taivaalliselta kuulostava omenavoi. Okei, sanana omenavoi tuo jotenkin ällön fiiliksen, ihan kuin joutuisi syömään pehmeää voita ja kirpakoita omenia yhdessä, mutta oikeasti tämä ehkä enemmänkin mausteinen omenasose on mielettömän herkullista :) Ja helppo valmistaa! Lehden ohjeessa soseessa oli myös lakritsijauhetta, mutta mä en sitä halunnut joten jätin sen pois. Kopioin ohjeen kuitenkin suoraan tähän alle, joten laitan tuon lakritsin sulkuihin.

IMG_9141

OMENAVOI (Glorian ruoka & viini, 6/2016)

n. 1 litra

50 min – 4 t

½ l kuivaa omenasiideriä

1 kg omenia

2 dl fariinisokeria

(1½ tl lakritsijauhetta, esim. Urtekram)

½ tl jauhettua neilikkaa

½ tl kanelia

½ tl maustepippuria

  1. Kaada siideri uuninkestävään teräskattilaan tai emalipataan ja keitä ilman kantta noin 5 minuuttia, jolloin siitä jää jäljelle noin puolet. Kuori sillä välin omenat, poista kota ja kuutioi hedelmät. Lisää kuutiot siideriin ja keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen noin 15 min.
  2. Lisää fariinisokeri. Soseuta omenat liemineen sauvasekoittimella.
  3. Lisää mausteet soseeseen. Keitä miedolla lämmöllä, kannella peitettynä ja välillä sekoittaen vähintään 20min. Sose kiehuu kuplien, joten sekoita varoen. //Tässä kehoitan todellakin olemaan varovainen ja lähestymään kattilaa varoen, kuuma sosemassa kuplii yllättävän vihaisesti ja kuumaa sosetta voi lentää korkeallekin kattilasta. Itselläni on kaksi mukavaa arpea rintakehässä muistona bataattisosekeitosta, jota lensi kattilasta suoraan iholleni tuossa kesällä. Tulikuuma sosemassa paljaalla iholla – ei kiva.
  4. Voit purkittaa soseen heti, mutta jos haluat tehdä omenavoin perinteiseen tapaan, jatka kypsentämistä 120-asteisessa uunissa ilman kantta 2-3 tuntia, kunnes omenavoi on tummaa ja paksua. Sekoita 30min välein. Parhaiten tässä vaiheessa toimii laakea uunivuoka.
  5. Purkita kuuma omenavoi, sulje purkit ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä kylmässä. //Muistathan pestä ja desinfioida purkit etukäteen! :) Itse liotin niitä ensin tiskivedessä, pesin ne, huuhtelin ja lopuksi keitin isossa kattilassa noin 5 minuutin ajan. Lopuksi annoin niiden kuivua puhtaan pyyhkeen päällä.

IMG_9143

IMG_9144

IMG_9146 (2)

Omenavoi oli tosi helppo tehdä ja kotiin leviävä tuoksu oli huumaava <3 Rakastan omenaa, kanelia, mausteita ja tummaa sokeria, joten veikkaanpa, että nämä purkit eivät kauaa jääkaapissa seiso (ohjeesta tuli kaksi ½ litran purkkia, jotka jätin vähän vajaiksi). Aion käyttää omenavoita ainakin (tuore)puuron ja paahtoleivän parina, Weetabixin kanssa, lettujen & pannareiden päällä… ties mihin muuhun sitä keksii yhdistää. Luulen, että tulen kiittämään itseäni vielä monena aamuna, että tein tätä..! ^_^

IMG_9147

Heräsikö kiinnostus omppukeitteilyyn?

3 vastausta artikkeliin “Syksyn herkku: omenavoi”

  1. No heräsi!! Mulla oli kamalasti omppuja mutta ei oikein aikaa tehdä mitään piirakkaa tms. olis kyllä voinut tehdä jotain tälläistä mutta tuhoksi se kuitenkin on, jos tälläisiä herkkuja on jääkaapissa ;)

    Tykkää

  2. Pitäis kyllä kokeilla tätä. Omena on mun yks suosikeista vähän kaikessa ja kaurapuuro omenahillon ja maidon kanssa on herkkua. Ehkä tässä joku ilta jaksaa alkaa keitteleen soseet.

    Tykkää

Jätä kommentti