Sunnuntain leipomuksia

Viikonloppuna tuli taas se fiilis, että on pakko päästä tekemään jotain käsillään keittiöön – eli toisin sanoen leipomaan. Sämpylöiden tekeminen on hyvää turhautumisen purkamista, mutta tällä kertaa mun teki kovasti mieli jotain makeaa. En sitten osannut päättää, tehdäkö jotain suklaista vai jotain marjaista, joten tein molempia.

Marjapiirakkaa teen yleensä valmistaikinasta ja aina ehdottomasti kermaviilitäytteisenä. Tällä kertaa päätin tehdä taikinan itse ja voi pojat, täytyy jälleen todeta että itse tehty on todellakin sata kertaa parempaa (kuin valmis). Täytettä sovelsin hieman ja marjoiksi laitoin tällä kertaa mustikoita sekä puolitin mansikoita.

Ohje on Kaarina Roinisen kirjasta Parhaat Kotileivonnaiset (WSOY 1997), löytyy nimellä Marjakimarapiirakka. Tässä ohje suoraan kirjasta sekä kursivoituna omat muutokseni.

125g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna vatkaten. Sekoita joukkoon vehnäjauho-leivinjauhe-seos. Levitä voidellun piirasvuoan pohjalle (halk. noin 25 cm) tasaisesti jauhotetulla kädellä painellen.

1 prk (100g) maustamatonta tuorejuustoa 1 dl maustamatonta jogurttia
1 prk kermaviiliä tai ranskankermaa 1 prk Valio Maustettu Rahka vanilja
1 muna
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria en laittanut rahkan takia
5 dl marjoja

Sekoita keskenään ja levitä piiraspohjalle. Ripottele päälle marjat. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 30-35 minuuttia.

Toisena ähkyherkkuna tein brownieseja, joita – uskomatonta kyllä – en ole tehnyt vielä koskaan. Ajattelin, että jos makeanhimo ei mene vielä tuolla marjapiirakalla, niin on sitten jotain kun suklaahammasta alkaa kolottaan ;)

Ohje on maailman upeimmasta, kauneimmasta, hienoimmasta ja ah aina huokailuja aiheuttavasta Sara La Fountainin Passion for Food – kirjasta (Tammi 2010). Voisin hehkuttaa kirjaa vaikka hamaan tappiin, mutta jätetään se ja mennään suoraan ohjeeseen.

Ohje on alunperin nimeltään Tabascosuklaabrowniet, mutta meikäläinen jätti tabascot välistä. Ohjeella tulee mitä täydellisimpiä brownieitä, juuri niin meheviä kuin kuuluukin.

2 dl (= 200g) sulatettua voita
4 kananmunaa
1 rkl Tabasco – maustekastiketta, jätin välistä
1 dl kahvia

Vatkaa nämä keskenään kulhossa. Muista, että rasvan ja kahvin tulee olla jäähtyneitä/kylmiä, muuten munat kypsyvät!

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl suolaa
2 dl kaakaojauhetta
3,5 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
2 dl tummaa suklaata, paloita, itse rouhin veitsellä reiluksi rouheeksi
Sekoita keskenään ja lisää märkiin aineisiin. Laita taikina paistovuokaan ja paista 180 asteessa 25-35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla reunoilta – keskeltä taikina saa olla hiukan kosteaa. Anna jäähtyä noin tunnin verran.

Kuvia on vain surkea ja erittäin surkea. Ensimmäiset sanat, mitä mulla tuli mieleen olivat rich, full of flavour, moist, intense ja mind blowing…

2 vastausta artikkeliin “Sunnuntain leipomuksia”

Jätä kommentti